Falépcső készítés – milyen fából legyen? - Faipari munkák
17 október 2019

Comments:

Off
 október 17, 2019
 Off
Category: Blog

A tartósság és az ellenállóság egy lépcső esetében is fontos, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fából készül, ahogy az sem, hogy milyen felületkezelést kap. A falépcső készítésének legelső lépése az, hogy milyen anyagból készüljön, a tervezés csakis ez után következhet.

Fontos megjegyezni, hogy különbség van a lépcső burkolatának készítése és a komplett lépcső megépítése között. A lépcsőburkolás lényegesen könnyebb helyzetet teremt, hiszen csak a lépcsőlap és a homloklap anyagát és színét kell kiválasztani. Érdemes a lépcsőlapot az induló szint burkolatához igazítani, hiszen ez látható többször. A bükkfa talán a legáltalánosabb választás erre a célra, hiszen jól pácolható, így bármilyen színhez könnyedén igazodhat a megfelelő pác felhasználásával. Ha viszont egy szépen erezett falépcső a cél, akkor a tölgy ideálisabb, hiszen lényegesen strukturáltabb felülettel rendelkezik. A falépcső készítésének sarkalatos pontja a tartósság, és ezt a fenti két keményfa kiválóan teljesíti.

Sokan használnak puhafát a falépcső készítéséhez, ám mi ezt nem javasoljuk, vagy ha mégis, akkor a borovi, illetve a vörösfenyő jöhet szóba, a lucfenyő viszont annyira sérülékeny, hogy erre a feladatra egyáltalán nem alkalmas. Mindegy azonban, hogy kemény-, vagy puhafa, a felületet nagy kopásállóságú parkettalakkal kell bevonni, mivel igen komoly igénybevételnek lesz kitéve a használat során. A homloklap viszont szinte bármilyen faanyagból lehet, hiszen nem járófelület, így az igénybevétele is kisebb.

Önhordó falépcső készítése esetén a tartószerkezet is fából épül meg, viszont a statikai szempontok figyelembevétele miatt lényegesen vastagabb lesz a keresztmetszet, így a felületek is, ami a rajzolat és szín dominanciáját eredményezi. Mindenképp olyan anyagot válasszunk ehhez, ami esztétikus, és harmonizál a környezetével! Korlátnál viszont csak a stabilitás a lényeg, és mivel itt a keresztmetszet is kisebb, érdemes a lépcső anyagával azonosra készíteni, a színét viszont érdemes változtatni, hogy kontrasztosabb legyen az összhatás.

Amennyiben szeretne falépcsőt készíttetni, tekintse meg referenciáinkat, majd vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken, és kérjen árajánlatot!

Comments are closed.

Azonnali elérhetőség
Tel:
30/481-32-49
Email:
faiparimunkak@gmail.com